Piškotki

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki nam omogočajo, da vas prepoznamo.
So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.
Piškotki so lahko začasni (za trenutno “sejo”), kar pomeni, da so v uporabi samo med vašim obiskom spletnega mesta in se izbrišejo, ko spletni brskalnik zaprete, lahko pa so stalni, kar pomeni, da ostanejo v napravi po tem, ko spletno mesto zapustite, dokler jih ne izbrišete sami ali jih po preteku določenega obdobja ne izbriše vaš brskalnik.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje vsebine naše spletne strani.
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Mi uporabljamo nekatere začasne piškotke, da si vas zapomnimo, ko uporabljate spletno mesto, vendar pa dovoljujemo poslovnim partnerjem, t. i. tretjim osebam (zlasti Googlu), da na naših spletnih mestih uporabljajo analitične piškotke (začasne in stalne), s katerimi zbirajo podatke o tem, kateri deli našega spletnega mesta so najbolj obiskani, in da sledijo našemu oglaševanju.
Ti podatki so nam v pomoč pri izboljševanju vsebine našega spletnega mesta, vam olajšajo njegovo uporabo, nam pa dajejo informacijo o tem, kako uspešno je naše oglaševanje drugod v internetu. Menimo, da so ti piškotki, kar zadeva zasebnost, minimalno moteči.


Popoln seznam piškotkov, ki jih uporabljamo na našem spletnem mestu, lahko preverite spodaj:
Analitični piškotki

Ime piškotkaServisVeljavnostOpis
_gaGoogle Analytics2 letiStatistika ogledov spletne strani
_gidGoogle Analytics24 urStatistika ogledov spletne strani

 

Piškotke lahko sprejmete ali zavrnete.
Večina brskalnikov je nastavljena tako, da lahko sprejmejo naše piškotke in piškotke tretjih oseb. Te nastavitve za sprejemanje piškotkov (tako naših kot od tretjih oseb) seveda lahko spremenite tako, da boste vsakič, ko je k vam poslan piškotek, vprašani, ali želite piškotek sprejeti ali zavrniti, ali pa z njimi že vnaprej zavrnete kar vse piškotke.
Da boste to spletno mesto lahko uporabljali čim učinkoviteje, vam priporočamo, da sprejmete naše piškotke in piškotke tretjih oseb. Nastavitve brskalnika lahko spreminjate v orodni vrstici. Če želite zavrniti piškotke storitve Google Analytics (Google DoubleClick), obiščite to Googlovo spletno mesto (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout) in prenesite v svojo napravo razširitev za brskalnik “Google Analytics Opt-out Browser Add On”.
Če želite zavrniti uporabo naših lastnih piškotkov, lahko to storite z ustrezno nastavitvijo brskalnika, vendar se vam utegne v tem primeru zgoditi, da bo funkcionalnost spletnega mesta delno okrnjena, s tem pa tudi vaša uporaba spletnega mesta.


Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.
Internet Explorer
Chrome
Firefox (stran v angleškem jeziku)
Opera (stran v angleškem jeziku)
Safari (stran v angleškem jeziku)

Gumbi s povezavo na družabna omrežja.
Za namestitev gumbov družabnih omrežij, kot so Twitter, Facebook in YouTube, in za povezavo na ustrezna zunanja družabna omrežja ter spletna mesta so potrebni skripti s spletnih domen, nad katerimi nimamo nadzora. Vedite, da ta mesta verjetno zbirajo podatke o tem, kaj počnete v spletu, torej tudi na našem spletnem mestu.
Če kliknete katerega od gumbov s povezavo na družabna omrežja, se to zabeleži na teh spletnih mestih, ki ta podatek lahko uporabijo. Svetujemo vam, da se seznanite s pravilniki vsakega od teh spletnih mest in preverite, kako te podatke uporabljajo ter kako lahko sodelovanje pri zbiranju teh podatkov zavrnete oziroma podatke izbrišete.