SEMPL > Novice

Bolj kot všečki je pomembna odmevnost vsebine

12.08.2019

Bolj kot všečki je pomembna odmevnost vsebine

Pri vplivnostnem marketingu ne štejejo samo všečki, bolj je pomembno, da vsebina na smiseln način odmeva med občinstvom. Pri tem Maddie Raedts, ustanoviteljica in glavna kreativna direktorica pri agenciji za vplivnostni marketing IMA, vsem blagovnim znamkam svetuje, naj bodo na vseh platformah avtentične. Maddie 28. in 29. novembra prihaja v Portorož na konferenco SEMPL, mi pa smo se z njo pogovarjali o zakulisju industrije vplivnostnega marketinga.

Kako in zakaj ste se začeli ukvarjati z vplivnostnim marketingom?

Z vplivnostnim marketingom sem se začela ukvarjati že leta 2009, ko sem delala za spletno modno platformo Fashiolista.com, ki je primerljiva Pinterestu, vendar je bilo to veliko prej, preden sta Instagram in Pinterest sploh nastala. Moja odgovornost je bila s sodelovanjem mednarodnih blogerjev skrbeti za rast uporabnikov in reči moram, da smo bili zelo uspešni. Do leta 2012 je imela platforma že 3 milijone aktivnih uporabnikov po vsem svetu.

Takrat sva se s poslovno partnerko Emilie Tabor odločili ustanoviti IMA. Bili smo prva agencija, ki je na globalnem nivoju vodilnim blagovnim znamkam ponudila celovite strategije in kampanje na področju vplivnostnega marketinga.

Je vplivnostni marketing nekaj, kaj je primerno za vsako blagovno znamko?

Vsaka blagovna znamka ima na neki točki opravka z mediji. Ti na tak ali drugačen način vplivajo na odločitve, ki jih sprejemajo, pa če se tega zavedajo ali pa se to dogaja na nezavedni ravni. To pomeni, da lahko oblikujemo strategije za skoraj vse blagovne znamke, le da te morda ne bodo vključevale običajnih objav na Instagramu, ki smo jih vsi navajeni, morda bo zanje bolj primeren LinkedIn ali podcast.

Katere platforme so najbolj primerne za kampanje vplivnostnega marketinga oziroma katere so morda premalo vključene v strategije komuniciranja?  Ali v kateri vidite še posebej velik potencial?

V Evropi in ZDA med top 5 platform spadajo Instagram, YouTube, Facebook, Twitter in Snapchat. Najpogosteje uporabljen je Instagram, ki interakcijo omogoča na zelo enostaven način, z deljenjem oziroma izmenjavo fotografij. Velik potencial pa trenutno kaže aplikacija za snemanje kratkih video posnetkov TikTok, ki ima vsak dan več aktivnih uporabnikov, trenutno okoli 500 milijonov.

Nam zaupate kakšen trik, s katerim je lahko kampanja vplivnostnega marketinga uspešnejša?

Najboljši nasvet, ki ga zmeraj znova ponavljamo vsem blagovnim znamkam, je, naj bodo na vseh platformah avtentične in pristne. S tem mislim predvsem na to, da vplivnežu, s katerim sodelujejo, dovolijo, da se z njihovimi ciljnimi skupinami poveže na način, ki je zanje najprimernejši. Pri tem je pomembno, da je vsebina pripravljena in objavljena na način, da ustreza platformi, sicer so lahko posledice negativne tako za blagovno znamko kot tudi za vplivno osebo.

Kako lahko prepoznamo vplivneža z lažnimi sledilci?

Najlažje je s preverjanjem dejanskih prikazov v objavi. Kupiti je mogoče sledilce in »engagement«, ne pa tudi prikazov. Če je razmerje med prikazi in sledilci manjše kot 10 odstotkov obstaja možnost, da ima ta »vplivnež« lažne sledilce ali njegovo občinstvo več ne vidi njegove vsebine. Slednjemu rečemo speči sledilci.

Katera vaša kampanja vam je najbolj pri srcu? Katere blagovne znamke po vašem mnenju najbolje sodelujejo z vplivneži? Kateri so najbolj zanimivi kazalniki uspešnost, ki ste jih dosegli z vplivno marketinško kampanjo?

Pravkar smo v Londonu zaključili s kampanjo Rush, ki smo jo pripravili z blagovno znamko Under Armour. 35 vplivnežev smo prosili, naj najdejo svoj »en odstotek«. S 5.727 objavami smo ustvarili več kot 55 milijonov prikazov. Ključne kazalnike učinkovitosti kampanje smo tako presegli več kot za 1.200 %. Under Armour je res eden izmed najboljših primerov dobre prakse vplivnostnega marketinga. Vplivneži, s katerimi sodelujejo, so resnično ambasadorji blagovne znamke.

Koliko časa dnevno namenite družbenim omrežjem? Kako se vi in vaša ekipa izogibate izgorelosti zaradi družbenih medijev?

Zanimivo je, da družbena omrežja vidim kot službo, zato jih v zasebnem življenju niti ne uporabljam toliko. Dnevno jim posvetim približno 2,5 ure. To je naše življenje, to je tisto, kar počnemo. Smo »digitalni domačini« in to nam je všeč. Vendar se jaz in moja ekipa zelo zavedamo, da je potrebno vzdrževati ravnovesje. Zato priporočam, da telefone odložite proč od sebe ob vikendih in ponoči, ne dovolite, da vas družbena omrežja posrkajo vase.

Maddie Raedts je bila leta 2017 uvrščena tudi na znan Forbsov seznam »30 pod 30« za Evropo v kategoriji mediji. Skupaj z Maddie se je istega leta med izbrano družbo znašel tudi Jay Shetty, takrat v vlogi producenta pri The Huffington post, danes pa znan predvsem kot motivacijski govorec z milijoni oboževalcev. Jay je torej postal vplivnež, Maddie pa tista, ki vleče niti v ozadju 10 milijard vredne industrije vplivnostnega marketinga. Te zanima več? Vstopnice za SEMPL so že v prodaji, svojo si lahko zagotoviš tukaj.

Peter Hinssen

Peter Hinssen


Serijski podjetnik, svetovalec, osrednji govornik in avtor, Belgija

»SEMPL je odlična konferenca z odličnim občinstvom in super vsebino. V čast in veselje mi je, da sem del tega.«

Deli, kar ti je všeč